Składniki:
* 7 jajek
* 2,5 szklanki mąki
* 200 g masła
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Mieszając mikserem dodawać po jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 40-50 minut. Schłodzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Wygląda smakowicie :) bardzo uniwersalny wypiek, który zawsze się udaje :) polecam moje przepisy na babki :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/search/label/babki
OdpowiedzUsuń