Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 2 łyżeczki cukru
* powidła śliwkowe (użyłam firmy Stovit)
Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąką.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i grubość ciasta około 6-7 mm. Wysmarować powidłami. Pociąć na prostokąty, mniej więcej na szerokość keksówki (poniżej jest dokładne zdjęcie). Prostokąty układać jedne na drugim i wkładać je do keksówki. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec ciasto około 25-30 minut. Schłodzone ciasto można polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)