Składniki na prostokątną blachę 24 na 26 cm:
* 1 litr mleka
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła
* 1 szklanka kaszy manny
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżki kakao
Polewa:
* pół kostki masła
* pół szklanki cukru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki wody
* 3-4 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzch
* herbatniki do wyłożenia na spód i wierzch ciasta
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i masłem. Do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę manną, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie tężeć.
Na dno blachy wyłożyć herbatniki, wylać jeszcze gorącą masę z kaszy manny.
Na wierzch ułożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki.
W garnku rozpuścić masło na polewę z cukrem Dodać wodę i kakao, wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na ciasto. Na wierzch posypać wiórki kokosowe.
Ciasto przechowywać najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu.
Do wykonania ciasta użyłam produktów Skworcu.
Ciasto mojego dzieciństwa ��mniam
OdpowiedzUsuńPyszne, dzięki za przepis 👌
OdpowiedzUsuńJak to mowi moja corka: mama robi to ciasto z upodobaniem :)
OdpowiedzUsuńFajne, muszę zrobić 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto smaczne szybko się robi j jeszcze dodaje wiórki kokosowe do masy z kaszki bo uwielbiam kokosy
OdpowiedzUsuń