Gołąbki uwielbiam i przygotowuję je dość często, jednak kiedy nie mam czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, uciekam do łatwiejszej wersji czyli gołąbki bez zawijania.
* 600 g mięsa mielonego
* 400 g białej kapusty
* 3/4 szklanki surowego ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu)
* 1 jajko
* sól i pieprz do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego do smaku
* mąka do obtoczenia mięsa
* olej do smażenia
* 3-4 liście laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
Na sos pomidorowy:
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* sól, pieprz
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* woda do podlania sosu
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać mięso.
Z masy uformować klopsy, obtoczyć je w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Na tym samym oleju zrobić zasmażkę z mąki, dodając do smaku sól i pieprz. Zasmażkę podlać wodą (ilość według uznania, to zależy czy sos ma być rzadszy czy bardziej gęsty).
Sos należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Do gotującego się sosu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Podsmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić naczynie z mięsem (naczynie przykryte) i piec mięso około 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)