Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru
* marmolada o smaku truskawkowym (użyłam marmolady Stovit)
* cukier puder i woda do zrobienia lukru
Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec około 20 minut.
Gdy wystygną można je polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
pyszne i takie domowe:)
OdpowiedzUsuńJa wykorzystałam przepis na ciasto i zrobiłam bułeczki we trochę innej formie. Na pewno będę piekła często, bardzo dobre ciasto, z niewielką ilością tłuszczu, a lekkie i puszyste. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń