RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU

Uwielbiam ryby. Tym razem przygotowałam rybę w panierce, ale pieczona w piekarniku. Dzięki temu danie jest lekkie, dietetyczne a ryba nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Tak przygotowana rybka dobrze sprawdzi się na piątkowy obiad z dodatkiem frytek (oczywiście z piekarnika;)) albo pieczonych ziemniaków (również z piekarnika). 



Do przygotowania ryby wykorzystałam panierki razowej od firmy Ale Panierka. Kochani polecam Wam tę i inne panierki, są mega smaczne, coś innego niż tradycyjna bułka tarta. Cena są przystępne dla każdego.
Ja otrzymałam do testowania 3 różne panierki:
  * orzechowa
  * sezamowa
  * razowa do kurczaka
Wszystkie smakują obłędnie, aż mam chęć na spróbowanie innych ;)


Składniki:
* 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
* 2 jajka
* panierka razowa 
* sól do smaku
* szczypta ostrej papryki mielonej
* szczypta słodkiej papryki mielonej 
* przyprawa do ryby do smaku

Wykonanie:
W misce rozklepać jajka, dodać sól, obie papryki i przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku z przyprawami, następnie w panierce.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Panierowane ryby układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. 










4 komentarze:

  1. Ciekawe rozwiązanie dla osób które nie mogą jeść tłustych potraw ale czy ryba tak upieczona nie będzie wysuszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie ryba nie była sucha, a zawsze można na chwilę zakryć folią :)

      Usuń
  2. Super jednak mam 2 pytania. Na jaką opcje ustawić piekarnik? I gdzie można kupić tą panierkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie termoobieg :) Panierki dostępna są na Allegro :) https://allegro.pl/uzytkownik/Ale-Panierka?bmatch=cl-e2101-d3794-c3683-uni-1-5-0528

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger