Składniki:
* ok. 800 g kiszonej kapusty
* 5 szt. białej kiełbasy z szynki (użyłam Henryk Kania)
* 6-7 suszonych grzybów
* 2 liście laurowe
* 3-4 ziela angielskie
* pieprz do smaku
* olej do przesmażenia kiełbasy
* woda do zgotowania kapusty kiszonej
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić.
Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko.
Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć resztę kapusty kiszonej.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut.
* chipsy mięsne classic
Kiełbaski z kapustą w piecu...ot taka kolacja...już wyglądają pysznie. Dzięki za inspirację
OdpowiedzUsuń