Składniki:
* 1/2 litra mleka
* 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu) lub 1/2 laski wanilii i 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
* 2 żółtka
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* sok malinowy, konfitura do polania na wierzch (mój budyń podałam z konfiturą Naturalnie owocowe- cztery owoce od firmy Stovit)
Wykonanie:
2/3 mleka zagotować w garnku razem z masłem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszyć palnik grzewczy do minimum i wlewać powoli mleko wymieszane z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszać by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje odstawić go z palnika grzewczego.
Budyń przelać do miseczek, polać sokiem lub konfiturą.
Uwielbiam budyń.
OdpowiedzUsuń