Składniki na około 36 rogalików:
* 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 250 g twarogu z wiaderka
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru
* 1 kostka masła
* dodatkowo mąka do podsypania
* dżem wiśniowy do nadzienia (użyłam dżem z wiśni firmy Stovit)
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z mąki, twarogu, proszku do pieczenia, cukru i masła zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Radełkiem lub nożem każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym ułożyć niewielką ilość nadzienia, zwijać rogaliki.
Tak przygotowane rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut.
Upieczone, przestudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
fajne te rogaliki
OdpowiedzUsuń