Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy.
Jesteście ciekawi jak przygotować idealny krem maślany? Zapraszam do poczytania całego postu :)
Składniki:
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
* 300-400 g cukru pudru
* 5-6 łyżek mleka
* barwniki spożywcze, olejki, kakao
Wykonanie:
Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około 5-6 minut. Masło powinno zwiększyć swoją objętość i stać się gładką, jasną masą.
Kolejnym etapem jest przesiewanie cukru pudru STOPNIOWO do utartego masła. Do masła nie mogą przedostać się żadne grudki z cukru pudru. Należy też zmniejszyć obroty miksera do minimum. Puder trzeba dodawać partiami, a po dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka.
Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego, olejku smakowego (jeśli chcemy uzyskać krem w konkretnym kolorze lub smaku). Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;). Pamiętajcie, że jeśli dodamy aromat lub barwnik w płynie, wtedy nie zawsze potrzebne jest rozrzedzanie kremu mlekiem.
Tak przygotowany krem można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku około 4 dni. Przed użyciem kremu trzeba wyjąć go z lodówki 3-4 godziny wcześniej, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę trzeba go ponownie wymieszać.
I jeszcze jedna rada, otóż pamiętajcie, aby dobrze wymieszać krem podczas barwienia mikserem o niskich obrotach. A także o ściąganiu kremu z boków i dna miski, aby wszystko było dobrze zabarwione.
Przygotowanie kremu maślanego wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i skomplikowane jak się wydaje :)
Na ile starczy taka ilość kremu? Obłoży nim tort o średnicy 30 cm?
OdpowiedzUsuńTak, powinno wystarczyć :)
UsuńA czy babeczki ozdobione takim kremem na bazie masła, leżąc poza lodówką, na stole kilka godzin, nie zaczną się rozpuszczać, tak jak to jest w przypadku masła?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak samo w przypadku masy maślanej jak i każdej innej masy czy kremu, po kilku godzinach, gdy masa nabierze temperatury pokojowej będzie miękka :)
Usuń