Składniki:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 7 g suchych drożdży
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
* 4 łyżki oleju
* szczypta łyżeczki soli
* mak do posypania (użyłam mak niebieski Skworcu)
Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier, wlać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać płaską łyżkę mąki, ponownie delikatnie zamieszać. Zakryć miskę ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki (prócz 1 dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości 25-30 cm. Ponownie odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie każdy wałeczek przełożyć na blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Piec około 20 minut.
Ile drożdży świeżych?
OdpowiedzUsuń7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Usuń