KRUCHE CIASTO Z MARMOLADĄ I PIANKĄ

Chyba zgodzicie się ze mną, że wszyscy lubią proste i szybkie rozwiązania w kuchni. Szczególnie w upalne dni szukamy sposobu, aby jak najmniej czasu spędzić przy nagrzanym piekarniku czy kuchence. Moja dzisiejsza propozycja na ciasto to właśnie jest proste i szybkie rozwiązanie. Ciasto powstało w potrzebie chwili, ze składników, które raczej każdy ma pod ręką. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, czas pieczenia również stosunkowo krótki. W niespełna godzinę ciasto było gotowe ;)



Składniki na blaszkę prostokątną 22/26 cm:
Kruche ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 żółtko
* 150 g masła
* 2 łyżki cukru

Pianka:
* 4 białka
* 3 łyżki cukru

Dodatkowo: 
* marmolada o smaku truskawkowym ( użyłam Stovit)
* solidna garść migdałów płatki (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blachy rozprowadzić ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiec je około 15 minut.
Na podpieczone ciasto wysmarować marmoladę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać. Pianę z białek wyłożyć na marmoladę. Na wierzchu posypać płatki migdałów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.











2 komentarze:

  1. Witam.
    Co można użyć zamiast migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki kokosowe, ale też nie trzeba nic na wierzch sypać :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)