Składniki na blaszkę prostokątną 22/26 cm:
Kruche ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 żółtko
* 150 g masła
* 2 łyżki cukru
Pianka:
* 4 białka
* 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
* marmolada o smaku truskawkowym ( użyłam Stovit)
* solidna garść migdałów płatki (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blachy rozprowadzić ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiec je około 15 minut.
Na podpieczone ciasto wysmarować marmoladę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać. Pianę z białek wyłożyć na marmoladę. Na wierzchu posypać płatki migdałów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Witam.
OdpowiedzUsuńCo można użyć zamiast migdałów?
Wiórki kokosowe, ale też nie trzeba nic na wierzch sypać :)
Usuń