Składniki:
* 1 większy brokuł
* 1 kostka sera fety
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki łuskanego słonecznika (użyłam Radix-bis)
* opcjonalnie sól do gotowania brokuła
Wykonanie:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, aby nie był rozgotowany. Ugotowany wylać na durszlak, wystudzić.
Od ugotowanego brokuła odkroić "nóżki" drobno pokroić. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone "nóżki" brokuła, ser feta i majonez, wymieszać. Na środku talerza wyłożyć górkę sałatki z sera fety. Wokoło ułożyć kwiaty brokuła.
Na suchej patelni delikatnie uprażyć ziarna słonecznika, posypać na sałatkę.
Przechowywać w lodówce.
Bardzo ładnie podana :D
OdpowiedzUsuń