A'LA GOFRY Z OPIEKACZA

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, jednak nie są pieczone w tradycyjnej gofrownicy a w opiekaczu. Wyszły przepyszne. Można podać je z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem, jak tylko lubicie. Idealne do zapakowania w pudełko jako przekąską w czasie przerwy w szkole czy pracy. Polecam.



Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 jajka
* 300 ml mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki aromatu waniliowego (użyłam Skworcu)
* gofry podałam z konfiturą z aronii Skworcu

Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, wlać mleko, wszystko wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać trzepaczką tak długo, by dobrze rozetrzeć grudki mąki.
Opiekacz (użyłam Dezal) rozgrzać. Na środku płyty opiekacza wylać po 2 łyżki ciasta, zamknąć opiekacz i piec na rumiany kolor gofry. 











17 komentarzy:

  1. Świetny patent na gofry o nietypowym kształcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię napewno wyjdą pyszne 💕

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło super!!!! Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepis bardzo dobrze. Na razie u mnie nigdy nie wychodzą za dobre, jakkolwiek nie robię na dowolnych przepisach to zawsze są inne niż te z budek z goframi. Teraz wypróbuję ten przepis, może będzie lepiej, bo składniki i proporcje tutaj sugerowane są trochę inne niż te co wykorzystywałem do tej pory.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z tego przepisu gofry i w tosterze i w gofrownicy i w dwóch wersjach smakują pysznie i wyglądają na prawdę obłędnie 🥰😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)