Składniki na około 30 placków:
* 1 szklanka puree z dyni (przepis tutaj)
* 2 łyżki cukru
* 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce umieścić puree z dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek.
Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.
Placki można podać z konfiturą lub posypać cukrem pudrem.
Kocham dynię w potrawach! Takie placuszki to przyjemność z każdego kęsa :)
OdpowiedzUsuń