Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm:
* 1 kg jabłek kwaśnych
* 1 galaretka cytrynowa
* 2 łyżki cukru
* herbatniki
* 300 ml śmietany 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 galaretka cytrynowa
* 2 łyżki cukru
* herbatniki
* 300 ml śmietany 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru (tak naprawdę ilość cukru zależna jest od tego jak kwaśne są jabłka), podgrzewać jabłka na lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać.
Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników.
Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubitą śmietaną wyłożyć na wierzch ciasta. Następnie znów wyłożyć warstwę herbatników. Na samym końcu ciasto polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Ciasto wstawić do lodówki.
Pysznie wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sprawdzam ten przepis zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńDziewczyny a coś innego zamiast lukru? Jak myślicie?
OdpowiedzUsuńposypać można cukier puder, polać polewę czekoladową lub pozostawić bez niczego :)
UsuńA czy zamiast śmietany ktoś próbował dodać np.krem karpatkowy ?
OdpowiedzUsuńja nie próbowałam, ale może warto ;)
UsuńPyszne jest 😋
OdpowiedzUsuńboskie:) ja dodałam dodatkowo mascarpone do śmietany
OdpowiedzUsuńCiasto pyszotka, często do niego wracam. Polecam gorąco! :)
OdpowiedzUsuńjutro zrobię na pewno jest super.
OdpowiedzUsuń