Składniki:
Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane cieniej.
* 100 g mąki pszennej
* 3/4 szklanki wody
* 1 łyżka oliwy
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki ziół prowansalskich
* 1 szczypta soli
Dodatki:
* solidna garść sera mozzarella
* 5-6 większych pieczarek
* 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania)
* sos do pizzy (przepis tutaj)
Wykonanie:
Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie pokroić drobno pieczarki i kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni.
Ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość patelni (ja podzieliłam ciasto na 2 części, ponieważ lubimy cienki spód ciasta).
Zimną patelnię lekko przesmarować oliwą, na niej ułożyć ciasto. Podsmażać ciasto na małym płomieniu d czasu, aż spód się zarumieni. Następnie ciasto obrócić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella. Następnie położyć przesmażony wcześniej farsz, na wierzch posypać odrobiną sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć pizzę na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Gotową pizze zdjąć z ognia.
Świetny patent na błyskawiczną pizzę! :)
OdpowiedzUsuń