Składniki:
* 3 cytryny
* 10-11 ząbków czosnku
* 1 szklanka miodu (użyłam miodu wrzosowego Huzar)
* wyparzony słoik
Wykonanie:
Cytryny sparzyć. 2 cytryny pokroić na plasterki z jednej wycisnąć sok. 7 ząbków czosnku przecisnąć przez praskę, pozostałe 3 w plasterki. Do wyciśniętego soku z cytryny dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać.
W słoiku układać na przemian: plasterki cytryny, 2-3 plasterki czosnku, polać 2-3 łyżki soku z cytryny i tak do wyczerpania składników. Na samym końcu wszystko zalać miodem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na około 3 dni. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.
Syrop można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.
Dawkowanie:
Profilaktycznie - dzieci 1 łyżeczkę
- dorośli 1 łyżkę dziennie.
W czasie choroby - dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka
W czasie choroby - dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka
- dorośli 3 razy dziennie 1 łyżka
Też mam w lodówce i zamierzałam dodać wpis, tylko troszkę inna receptura :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za wspanialy przeüis teraz w tycc czasach przy tym wirusie wzmocni nasza odpornosc i zniszczy zly cholesterol,, tysieczne dzieki
OdpowiedzUsuńwitam. Historyczny przepis ;) . stosuję od prawie 50 lat! Polecam.
OdpowiedzUsuńAleksandra
Takie "historyczne" przepisy są najlepsze :)
Usuń