Składniki na prostokątną blachę:
Biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* pół szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy już nie będą wyczuwalne grudki cukru dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać do połączenia się składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30-35 minut.
Masa kokosowa:
* pół litra mleka* pół szklanki cukru
* 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
* 350 g wiórków kokosowych
* 200 g masła
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym palniku grzewczym około 25 minut (wiórki kokosowe powinny wchłonąć mleko), co chwilę mieszając. Garnek z kokosem zdjąć z palnika. Do gorącej masy dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać by masło się rozpuściło i było dobrze zmieszane z masą kokosową.
Tak przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Polewa czekoladowa:
* 100 g czekolady mlecznej* 100 g czekolady gorzkiej
* 100 g masła
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady połamane w kostki. Na końcu dodać masło. Całą polewę wymieszać, gry tylko zacznie tężeć wylać ją na masę kokosową.
ale pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńmusi smakować jak Bounty:)
OdpowiedzUsuńOoo tak! To ciasto musi przypominać smak Bounty! :o
OdpowiedzUsuńJest pyszne, pozdrawiam :)
UsuńJaka wielkość blaszki bo prostokątna mi nic nie mowi
OdpowiedzUsuń24 x 28 cm :) Pozdrawiam :)
Usuń