To klasyczne, proste danie. Przepis jest bardzo łatwy a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Smakują wybitnie :)
Składniki:
* 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (lub 4 ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam Skworcu)
* 3 szczypty chili mielonego (użyłam Skworcu)
* odrobina świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minuty na małym ogniu. Na końcu dodać czosnek granulowany i chili mielone, dobrze wymieszać. Usmażone krewetki wyjąć na talerzyk, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli użyjesz czosnku świeżego to należy go przecisnąć przez praskę, dodać na rozgrzane masło, podsmażyć około 1 minuty a następnie dodać rozmrożone krewetki i na końcu chili mielone.
Spoko wygląda i smakuje
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :)
UsuńUwielbiam krewetki! Masełko i czosnek to obowiązkowe dodatki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńNo i pieczywo chrupkie do tego
OdpowiedzUsuń