Składniki:
* około pół kg żołądków drobiowych
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* kawałek nieduży korzenia selera
* kawałek pora (biała część)
* sól do smaku
* pieprz do smaku
* kawałek pora (biała część)
* sól do smaku
* pieprz do smaku
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Żołądki umyć i włożyć do garnka. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Tak samo do żołądków dołożyć por, ziele angielskie, liście laurowe.Całość zalać wodą tylko tyle, by wszystko było w nią zalane. Dodać do smaku sól i pieprz. Żołądki gotować tak długo, aby były miękkie.
Z powstałego rosołu wyjąć mięso i warzywa. Żołądki i kawałek marchewki pokroić na mniejsze kawałki, układać w miseczkach.
Do przygotowania galarety odlać tylko tyle rosołu ile będzie potrzebne do zalania w miseczki. Gorący rosół wymieszać z żelatyną (ilość według instrukcji na opakowaniu), zalać miseczki do pełna, wystudzone wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)