Składniki na około 12-14 gofry:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 5 łyżek cukru
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 jajka
* pół szklanki oleju
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka wody
* 4 łyżeczki aromatu waniliowego
* 1 łyżka kakao ciemnego
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, żółtka jaj (białka osobno ubić na pianę), olej, mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do wymieszanego wcześniej ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Do osobnej miski wylać około 1/4 przygotowanego ciasta, dodać do tego kakao, wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać (jeśli potrzeba to natłuścić ją odrobiną oleju). Wylewać porcje ciasta (najpierw kilka ciapek z ciemnego ciasta a na wierzch jasne ciasto) i smażyć gofry na złoty kolor.
Od samego patrzenia na obrazku jak one wyglądają aż zbiera się ślina. Postaram się je zrobić, oby tylko wyszły w miarę chrupiące. Z tym często miałem problem.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszły smaczne i chrupiące :)
Usuń