Składniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Farsz:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 350 g pieczarek
* sól do smaku
* ostra papryka do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego do smaku
Wykonanie:
Na patelnię wlać odrobinę oleju, nagrzać. Dodać mięso mielone i mieszając rozdrabniam na mniejsze kawałki, pod koniec smażenia dodać pokrojone drobno pieczarki, sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie.
Dodatkowo:
* plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów)
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia
Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon.
Do jednej miski wbić jajka, rozklepać. Do drugiej wsypać bułkę tartą.
Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Pycha! Uwielbiam takie krokiety :)
OdpowiedzUsuń