Składniki:
* 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (lub 4 ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam Skworcu)
* 3 szczypty chili mielonego (użyłam Skworcu)
* odrobina świeżej natki pietruszki
* solidna garść mixu sałat
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* 10 pomidorków koktajlowych
* 1/3 świeżego ogórka
Wykonanie:
Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minut na małym ogniu. Na końcu dodać czosnek granulowany i chili mielone, dobrze wymieszać. Usmażone krewetki wyjąć na talerzyk, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli użyjesz czosnku świeżego to należy go przecisnąć przez praskę, dodać na rozgrzane masło, podsmażyć około 1 minuty a następnie dodać rozmrożone krewetki i na końcu chili mielone.
Mix sałat wyłożyć na talerz lub do miski. Na wierzchu układać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, obrany, pokrojony w pół plasterki ogórek świeży, pokrojone w kostkę obie papryki. Na samym końcu rozłożyć przygotowane wcześniej krewetki.
Sos:
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki musztardy stołowej
* szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Do kubka lub małej miseczki wlać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać musztardę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
Całość polać sosem.
Pyszna!
OdpowiedzUsuń