Składniki:
Naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Farsz:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 mała cebula
* sól do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego do smaku (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, cebulę bardzo drobno pokroić, podsmażyć. Następnie na patelnię dodać mięso mielone, podsmażać rozdrabniając mięso ma małe kawałki, przyprawić do smaku solą i przyprawą do mięsa mielonego.
Na środku naleśnika nałożyć farsz z mięsa mielonego, zagiąć brzegi naleśnika i zwijać je w rulon jak na krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Sos pomidorowy:
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* 3 łyżki ketchupu pikantnego
* 1/3 szklanki wody
* 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* sól do smaku
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
W garnku umieścić wszystkie składniki na sos, podgrzać i dobrze wymieszać.
Na wierzchu naleśników polać sos pomidorowy, posypać odrobiną startego żółtego sera, całość posypać odrobiną suszonej bazylii.
Zapiekać całość około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)