Składniki:
* 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam Orzech)
* 1 nieduża cebula
* 100 g boczku wędzonego
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 1 płaska łyżeczka cukru
* niepełne pół łyżeczki soli
* 5-6 ziaren pieprzu czarnego
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki masła
Wykonanie:
Odsączoną kapustę kiszoną drobno posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, by ta pokrywała w całości kapustę. Wsypać sól, cukier, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu czarnego. całość gotować około 30 minut do miękkości (czas gotowania zależny jest od kapusty kiszonej).
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć boczek wędzony i cebulę pokrojone w drobną kostkę.
Pod koniec gotowania dodać podsmażony boczek i cebulę do kapusty kiszonej, wymieszać.
Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła, wsypać mąkę i zrobić z tego zasmażkę, energicznie mieszając do ze złocenia się mąki.
Przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty kiszonej (jeśli w garnku jest spora ilość wody, należy odlać jej część). Wszystko mieszać przez chwilę.
Kapustę najlepiej podawać na ciepło.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Właśnie robię, uwielbiam tradycyjne potrawy.
OdpowiedzUsuń