Składniki:
* 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam mąki Radix-bis)
* 7 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżka miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 2 szklanki letniej wody
* 1 garść ziaren słonecznika+ kilka ziaren do posypania na wierzch (użyłam Radix-bis)
Wykonanie:
Suche drożdże wsypać do miski (świeże pokruszyć), dodać łyżkę miodu, łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody. Wszystko wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać łyżką. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto).
Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180'C i piec kolejne 40 minut.
Chleb wystudzić na kratce.
Chlebek naprawdę bardzo pyszny
OdpowiedzUsuń