Przygotowanie ciasta wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje i dobrze je wyrobić :) A Wy jakie macie przepisy na swoje idealne ciasto pierogowe?
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około pół szklanki ciepłej wody
* 1 żółtko
* pół płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i sól tworząc górkę, w środku zrobić dołeczek, wbić żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką.
Rada: By ciasto było bardziej elastyczne można w mikrofalówce zagrzać dwa głębokie talerze, do jednego włożyć ciasto, przykryć drugim i tak trzymać ciasto około minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)