CIASTO NA PIEROGI II

Zapewne, każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja przez wiele lat byłam pewna, że mam ten swój jedyny przepis, byłam uparta i nigdy nie chciałam spróbować innego, aż w końcu się przełamałam. Powiem Wam, że różnica jest ogromna, ciasto jest o niebo lepsze, bardziej elastyczne i w smaku zupełnie inne. Od dziś będę korzystała tylko z tego przepisu.
Przygotowanie ciasta wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje i dobrze je wyrobić :) A Wy jakie macie przepisy na swoje idealne ciasto pierogowe?



Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około pół szklanki ciepłej wody
* 1 żółtko
* pół płaskiej łyżeczki soli


Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i sól tworząc górkę, w środku zrobić dołeczek, wbić żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.

Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką.

Rada: By ciasto było bardziej elastyczne można w mikrofalówce zagrzać dwa głębokie talerze, do jednego włożyć ciasto, przykryć drugim i tak trzymać ciasto około minuty. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)