Kruszonka to pokruszone grudki ciasta, zrobionego z mąki, cukru i masła. Oczywiście można tu dodać różne dodatki, jak np ziarna laski wanilii czy cynamon. Generalnie trzymam się zawsze zasady 2:1:1(czyli ta sama ilość masła i cukru a mąki 2 razy więcej). Z przepisu tego korzystam od wielu wielu lat i zawsze wychodzi mi na cieście, rogalikach, chałce idealna kruszonka.
Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki:
* 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła
Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Proporcje do kruszonki należy oczywiście zwiększać w zależności od wielkości ciasta, do którego używamy kruszonkę.
musze wypróbować Twój sposób bo ja zazwyczaj robię na oko
OdpowiedzUsuńW końcu porządny przepis na kruszonkę! W innych przepisach można spotkać nawet margarynę... obrzydliwość mnie bierze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ryszard
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń