KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

Dziś mam dla Was propozycję na pyszne danie jednogarnkowe. Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki. 



Składniki:
* pół kg piersi z kurczaka
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech)
* pół puszki kukurydzy konserwowej 
* 300 g passaty pomidorowej
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech)
* sól, pieprz, ostra papryka, oregano suszone- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu)
* woda
* olej do smażenia

Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w większą kostkę, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko razem podsmażać około 2 minut.
Do podsmażonych warzyw i mięsa dodać kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki (odsączone z zalewy). Wlać passatę pomidorową, dolać wody tyle, aby całość była pokryta płynem. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę i oregano.
Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)