Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić i teraz żałuję, że tyle z tym zwlekałam. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz ;)
Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 500 g twarogu z wiaderka
* 2 galaretki cytrynowe* 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
* 4 łyżki łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Posypka kokosowa:
* 1 łyżka masła
* 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
* herbatniki do wyłożenia na spód blachy
Wykonanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na dnie blachy wyłożyć herbatniki.
Do miski wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać.
Masę wylać na herbatniki, blachę z ciastem wstawić do lodówki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażyć, aby wiórki się lekko zarumieniły. Przestudzoną posypkę wysypać na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
lubie bardzo takie ciacha na zimni
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda 💛
OdpowiedzUsuńPychota! Ciasto wszło cudowne :) Ciasto podzieliłam na dwie porcje, do pierwszej dodałam do wnętrza ok.3 łyżki wiórków kokosowych, do drugiej 3 łyżki kakao i delikatnie tylko zamieszkała, dzięki czemu wyszły fajne esy floresy :) Mieliśmy dwa ciasta, oba pyszne :) Dzięki za przepis! Polecam ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dwie porcje.Ciasto wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńNiestety herbatniki wypłyneły mi i zmieszały się z masą. Co zrobiłam nie tak? Czy masa była za rzadką czy za szybko wylałam ja na ciastka?
OdpowiedzUsuńByć może masa za szybko wylana :)
UsuńJa miałam to samo więc następnym razem jak robilam to ozylam chwile do lodówki i po około 10 min wyłożyłam na ciastka
Usuńnie lubię kokosu, czy mogą być orzechy lub migdały
OdpowiedzUsuńNo pewnie, można dać uprażone migdały :)
Usuńczy masa ma być taka rzadka ?
OdpowiedzUsuńTak, potem stwardnieje :)
UsuńSuper też smakuje,jak pod wiórki da się cienką warstwę dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Orzeźwia 😄
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, dziękuję za podpowiedź :)
Usuń