DOMOWE MASŁO ZE ŚMIETANY- ŁATWO I SZYBKO

Zrobienie w domu masła nie jest ani skomplikowane ani czaso czy pracochłonne. Wystarczy tylko śmietana, miska i mikser (albo słoik z pokrywką) i w ciągu kilku chwil, można cieszyć się smacznym domowym masełkiem. A jak świeży domowy chlebek lub bułka to tylko z takim masłem.
Masło wychodzi zwarte, śmietankowe, aromatyczne. Tajemnicą dobrego masła jest dobra śmietana, najlepsza 36% albo więcej. 




Składniki:
* 330 ml śmietany kremówki nie mniejszej niż 36%
* miska dość wysoka
* mikser
* sitko
* woda do przepłukania masła

Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę przelać do miski, mikserem ubijać śmietanę, najpierw ubije się na konsystencję kremu, ale trzeba ubijać ją dalej, aż śmietana zmieni swój kolor na kremowy i oddzieli się od niej maślanka.
Masło przelać na sito, aby oddzielić od niej maślankę. Masło z sita zebrać i dłońmi zbić ją w zwartą kulę. Tak przygotowane masło solidnie opłukać pod zimną wodą.
Masło można przygotować w słoiku, wlać śmietanę, zamknąć słoik i energiczni potrząsać aż powstanie masło. 
Ostatnim etapem jest nadanie masłu wybranego kształtu.
Masło należy przechowywać w lodówce około 7 dni.





6 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)