Pieczeń rzymska to idealna propozycja na wielkanocny stół.
Składniki na jedną keksówkę:
* 600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 surowe jajko
* 1 mała cebula
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka majeranku (uzyłam Skworcu)
* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka ketchupu
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do miski przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, cebulę startą na tarce o grubych oczkach i wsypać przyprawy. Mięso dobrze wyrobić dłonią.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę mięsa, wzdłuż zrobić wgłębienie i włożyć tam jajka ugotowane na twardo. Resztą mięsa przykryć jajka, wyrównać wierzch. Na końcu wierzch posmarować ketchupem.
piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około godziny.
Mniam, pieczeń prezentuje się bosko.
OdpowiedzUsuń