SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO PIECZONE W PIEKARNIKU

Szaszłyki z mięsa mielonego wołowego to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest pieczone w piekarniku, soczyste i aromatyczne z dodatkiem przypraw i oregano. Takie szaszłyki można przygotować nie tylko z mięsa wołowego ale i wieprzowego bądź drobiowego a zamiast piekarnika można je upiec na patelni grillowej. Na dworze coraz cieplej, sezon grillowy niedługo w pełni, więc można też to mięso upiec na ruszcie grilla. 




Składniki:
* 400 g mięsa mielonego wołowego
* 1 jajko
* 2 łyżki bułki tartej
* pół łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu)

* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki oregano (użyłam Skworcu)
* 6-7 patyczków do szaszłyka

Wykonanie:
Mięso mielone umieścić w misce, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cayenne, sól i oregano. Dobrze wymieszać mięso dłonią. 
Odrywać kawałki mięsa i dłonią uformować podłużne klopsiki, przez środek wzdłuż wbić patyczki.
Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25 minut (po 15 minutach mięso odwrócić na drugą stronę).





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)