Składniki:
* 500 g filetów z piersi kurczaka
* 15 śliwek suszonych (użyłam Skworcu)
* 15 plasterków wędzonego boczku
* 5 patyczków do szaszłyków
* 1/3 szklanki oleju
* 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu Huzar)
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)
* płaskie pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Do miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać.
Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku.
Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek.
Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja w piekarniku: piekarnik nagrzać do 160'C, piec około 30 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)