GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK

Szaszłyki to kawałki mięsa nabite na drewniane patyczki, z przeróżnymi dodatkami. Dziś proponuję szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i suszoną śliwką. Idealne na obiad lub kolację. Można je przyrządzić na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu lub upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad :)



Składniki:
* 500 g filetów z piersi kurczaka
* 15 śliwek suszonych (użyłam Skworcu)
* 15 plasterków wędzonego boczku
* 5 patyczków do szaszłyków
* 1/3 szklanki oleju
* 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu Huzar)
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)
* płaskie pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Do miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać.
Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku.
Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek.
Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja w piekarniku: piekarnik nagrzać do 160'C, piec około 30 minut).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)