Składniki:
* 7 g drożdży suchych
* 500 ml przegotowanej letniej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 300 g mąki orkiszowej ciemnej (użyłam Skworcu)
* 200 g mąki żytniej
* 1 łyżeczka soli
* 4 łyżki oleju
* garść ziaren słonecznika (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże, cukier, łyżkę mąki orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ten zaczął pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Piekłam dwa razy zawsze wychodzi i jest bardzo dobry.Polecam
OdpowiedzUsuńNigdy nie sądziłam że będę sama piekła chleb. Cukrzyca ciążowa i zostałam do tego zmuszona, ale...ten chlebek jest tak pyszny, że robię go z wielką chęcią...jest przepyszny
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, życzę wszystkiego dobrego dla Pani i maluszka <3
Usuń