Składniki na około 8 gofrów:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru
* 3/4 szklanki mleka
*70 g białego sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka)
* 1 łyżka oleju
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 3/4 szklanki mleka
*70 g białego sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka)
* 1 łyżka oleju
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka. W jednej misce ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać żółtko z mlekiem i olejem. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, dodać twaróg, wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białka, delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Gofrownicę rozgrzać, na płytę gofrownicy wylewać porcje ciasta. Piec gofry na ładny rumiany kolor (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy). Gofry studzić na kratce (ja zazwyczaj kładę kratkę z piekarnika nad zlewem, wtedy gofry mogą swobodnie odparować z góry i z dołu).
Gofry podałam z konfiturą maliny z sokiem cytrynowym do nabycia w sklepie Skworcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)