GOFRY SEROWE

Dziś przychodzę do Was z przepisem na gofry z białym serem. Wyszły idealne, pulchne, nie za słodkie, chrupiące (jednak polecam zajadać się nimi w krótkim czasie po upieczeniu, ponieważ po pewnym czasie tracą swoją chrupkość). Mojej rodzinie i gościom tak bardzo zasmakowały, że musiałam dorobić kolejną porcję ciasta, zwyczajnie zabrakło gofrów dla wszystkich, a to świadczy tylko o tym, że naprawdę są smaczne. Doskonale nadają się wtedy, kiedy przyjadą niespodziewani goście, a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Polecam :)



Składniki na około 8 gofrów:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru
* 3/4 szklanki mleka
*70 g białego sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka)
* 1 łyżka oleju
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka. W jednej misce  ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać żółtko z mlekiem i olejem. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, dodać twaróg, wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białka, delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Gofrownicę rozgrzać, na płytę gofrownicy wylewać porcje ciasta. Piec gofry na ładny rumiany kolor (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy). Gofry studzić na kratce (ja zazwyczaj kładę kratkę z piekarnika nad zlewem, wtedy gofry mogą swobodnie odparować z góry i z dołu).

Gofry podałam z konfiturą maliny z sokiem cytrynowym do nabycia w sklepie Skworcu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)