Składniki:
* 20 muszli makaronowych
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* pół cebuli
* papryka ostra do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego do smaku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* sól do smaku
* 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 1 szklanka passaty pomidorowej
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech)
* pół szklanki wody
* olej do smażenia
Wykonanie:
Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebuli dodać mięso mielone, smażyć, rozdrabniając mięso na mniejsze kawałeczki. Dodać do smaku sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego, wymieszać. Pod koniec smażenia mięsa wsypać garść żółtego startego na tarce sera, wymieszać, aby mięso "związało" się z serem.
Muszle makaronowe nadziewać przygotowanym mięsem mielonym, układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym,
Do garnka wlać passatę pomidorową, wodę, dodać koncentrat pomidorowy wsypać do smaku sól, paprykę ostrą i bazylię suszoną, wymieszać. Sos zagotować.
Tak przygotowanym sosem zalać muszle makaronowe, wierzch posypać żółtym startym serem. Naczynie żaroodporne zakryć przykrywką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut.
Kochana, pyszne jedzonko!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńOjej ale to nie takie szybkie danie 😀lecz skorzystałam z przepisu dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń