ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM

Danie idealne na smaczny, niezawodny obiad... muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, całość posypana serem i zapiekana w sosie pomidorowym. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolognese czy lazanii. Tak naprawdę danie to może posłużyć nie tylko jako obiad ale także jako ciepłe danie imprezowe. Przygotować je można nie tylko z mięsem, ale np ze szpinakiem. Jeśli szukasz pomysłu na prosty ale zarazem efektowny obiad to danie jest właśnie dla Ciebie :)



Składniki:
* 20 muszli makaronowych
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* pół cebuli
* papryka ostra do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego do smaku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* sól do smaku
* 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 1 szklanka passaty pomidorowej
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech)
* pół szklanki wody
* olej do smażenia

Wykonanie:
Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebuli dodać mięso mielone, smażyć, rozdrabniając mięso na mniejsze kawałeczki. Dodać do smaku sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego, wymieszać. Pod koniec smażenia mięsa wsypać garść żółtego startego na tarce sera, wymieszać, aby mięso "związało" się z serem.
Muszle makaronowe nadziewać przygotowanym mięsem mielonym, układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym,
Do garnka wlać passatę pomidorową, wodę, dodać koncentrat pomidorowy wsypać do smaku sól, paprykę ostrą i bazylię suszoną, wymieszać. Sos zagotować. 
Tak przygotowanym sosem zalać muszle makaronowe, wierzch posypać żółtym startym serem. Naczynie żaroodporne zakryć przykrywką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut.






4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)