Pierś po przekrojeniu była krucha, soczysta, aromatyczna, a podczas pieczenia w całym domu unosił się zapach musztardy. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się na ciepło jako danie obiadowe, ale i na zimno pokrojone w plasterki na kanapki. Polecam wszystkim miłośnikom musztardy.
Składniki na 2 połówki piersi z kurczaka:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 3 łyżki musztardy francuskiej (użyłam Octim)
* 1 łyżka płynnego miodu
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka kurkumy
* pół łyżeczki soli
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym umieścić musztardę francuską, miód, olej, kurkumę i sól. Wszystko razem wymieszać. Do marynaty dołożyć piersi z kurczaka, obtoczyć je z obu stron w musztardzie. Tak przygotowane mięso odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 170'C, piec piersi około 35-40 minut (pierwsze 20 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę).
apetyczna propozycja
OdpowiedzUsuń