Składniki na ciasto do pizzy:
* 350 g mąki pszennej* 200 ml letniej wody
* 5 g suszonych drożdży
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 płaska łyżeczka soli
* szczypta cukru
Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże, cukier, wlać letnią wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10- 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać drewnianą łyżką, ponownie zakryć ścierką i odstawić na jakieś 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką nie dłużej niż 2 minuty. Podzielić je na pół, z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło średnicy około 24 cm.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
* około 5-6 większych pieczarek
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech)
* sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku
* olej do smażenia mięsa
* ok. 200 g startego sera żółtego
Składniki na farsz:
* 400 g mięsa mielonego wieprzowego* około 5-6 większych pieczarek
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech)
* sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku
* olej do smażenia mięsa
* ok. 200 g startego sera żółtego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso mielone rozdrabniając je drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia mięsa dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Kiedy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość chwilę poddusić.
Na spód pizzy posypać odrobinę sera, wyłożyć farsz, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25 minut.
Witam. Super przepis, jutro zamierzam wypróbować zamieszczony przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
OdpowiedzUsuńDo kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/