BEZA PAVLOVA

Smaczna, chrupiąca z zewnątrz z lekką pianką w środku, z dużą ilością śmietany i owoców. Taka właśnie jest beza pavlova. Przyznam, że sporo czasu mi zajęło,nim w końcu doszłam do perfekcji w jej suszeniu, tzn, żeby beza była biała i chrupka na zewnątrz. Ale nareszcie się udało, z tej jestem mega zadowolona, tym bardziej, że była to beza niespodzianka dla solenizantki, która uwielbia bezy :) Bardzo prosta w wykonaniu, wygląda naprawdę elegancko, świetnie sprawdza się zarówno na deser lub tak jak wspomniałam wyżej jako torcik urodzinowy, imieninowy albo z każdej innej okazji. A Wy lubicie takie słodkości?


Składniki na bezę:
* 6 białek
* 300 g cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Białka umieścić w misce. Ubijać mikserem na sztywną pianę. Następnie nie przerywając pracy miksera, dodać stopniowo cukier i ucierać pianę z cukrem około 3-4 minut. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, delikatnie wymieszać mikserem.
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (robię to przy pomocy talerza średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Przy pomocy łyżki wyciągać brzeg bezy ku górze.
Piekarnik nagrzać do 90'C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na masę śmietanową:
* 500 ml śmietany kremówki 36%  
* 250 g serka mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać.

Bezę wyłożyć na paterę do tortu, wyłożyć na nią masę śmietanową i udekorować sporą ilością owoców (u mnie były to truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny i listki mięty).




3 komentarze:

  1. Właśnie piekę beze. Jutro będę robić i krem i goście bedą próbować. Później napisze czy smakowało. ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)