W mojej lodówce zawsze znajduje się gotowe ciasto francuskie i doskonale sprawdza się do przygotowania przeróżnych słodkości, ale też czegoś na wytrawnie :)
Składniki:
* 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
* powidła śliwkowe do nadzienia (użyłam Lauretta)
* 1 jajko
* brązowy cukier do posypania na wierzch
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć równe kwadraty (mi wyszło 6 kwadratów, które wycięłam przy pomocy kwadratowej miseczki). Na środku każdego kwadraty rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych. Ciastka złożyć na pół tak, by powstały trójkąty. Palcem docisnąć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną brązowego cukru.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec około 20 minut, ciastka muszą się dobrze zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)