Składniki:
* 300 g makaronu spaghetti
* pół kg krewetek koktajlowych
* pół drobno posiekanej cebuli
* 2 łyżki masła
* 250 ml śmietany 18%
* 150 ml mleka
* 2 łyżki startego na tarce żółtego sera
* sól do smaku
* 2 łyżki masła
* 250 ml śmietany 18%
* 150 ml mleka
* 2 łyżki startego na tarce żółtego sera
* sól do smaku
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* szczypta pieprzu cayenne (użyłam Skworcu)
* szczypta pieprzu cayenne (użyłam Skworcu)
* drobno posiekana natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente, aby nie był rozgotowany.
Na patelni rozpuścić masło, dodać krewetki, czosnek granulowany i pieprz cayenne. Wszystko wymieszać i smażyć krewetki około 4 minut. Po tym czasie w razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę do krewetek i całość podsmażać kolejne 2-3 minuty co chwilę mieszając. Następnie wlać śmietanę, mleko, doprawić solą. Całość gotować na małym ogniu około 2 minut od momentu zagotowania. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać, aby ser w sosie się rozpuścił. Wyłączyć palnik grzewczy. Do tak przygotowanego sos dodać ugotowany makaron i całość wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.
fajne danie
OdpowiedzUsuń