Składniki na 3 słoiki o pojemności około 300 ml:
* 3 kg śliwek węgierek
* cukier do smaku (ilość zależna jest od tego jak bardzo słodkie są śliwki)
* opcjonalnie cynamon do smaku (użyłam cukier z prawdziwym cynamonem cejlońskim Skworcu)
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka, wlać odrobinkę wody. Śliwki gotować na małym palniku grzewczym od czasu do czasu mieszając, aby powidła się nie przypaliły. Gotować tyle czasu, aż cała woda odparuje a masa stanie się gęsta. Pod koniec gotowania dodać odpowiednią ilość cukru i cynamon do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę gotować. Przy końcu gotowania powidła trzeba częściej mieszać, ponieważ po odparowaniu wody mogą się szybciej przypalić.
Tak przygotowane powidła zaraz po ugotowaniu przełożyć do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować.
Czytałam że można zrobić powidła w wolnowarze. Czy próbowała pani?
OdpowiedzUsuńMam wolnowar, ale powideł nie robiłam. Chyba muszę spróbować ;)
Usuń