Składniki na około 15 placków:
* 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (użyłam Radix-bis)
* 1 szklanka mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru
* olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.
Placki podałam z dżemem z aronii, wiśni i malin Bartfan.
fajne te placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCoś proporcje chyba nie takie 🤔
OdpowiedzUsuńA co poszło nie tak? U mnie placki udane, więc proporcje są dobre :)
UsuńWłaśnie takiego prostego przepisu szukałem, mam mnóstwo mąki kukurydzianej.. Będę testował, dziękuję. 😁
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłem, weszły bardzo dobre, 10 Szt, dodałem trochę więcej mleka bo ciasto strasznie gęste... Ale ogólnie bardzo dobre z drzemem jak delicje😁
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam :)
Usuń