Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 4 łyżeczki żelatyny
* 1/3 szklanki wody
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 2 galaretki truskawkowe
* 700 ml wody
* biszkopty okrągłe na spód (użyłam biszkopty włocławskie Mamut)
* dowolne owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki amerykańskie)
Wykonanie:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Do 1/3 szklanki wody wsypać żelatynę, wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje należy ją rozpuścić (wstawiam szklankę na kilka sekund do mikrofalówki). Twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać cukier puder i żelatynę, wszystko wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać ją do twarogu, wymieszać.
Na dno blachy wyłożyć biszkopty. na wierzch wylać masę sernikową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Na wierzchu sernika ułożyć owoce, całość zalać tężejącą już galaretką. Sernik ponownie wstawić do lodówki, aby całość dobrze stwardniała.
taki serniczek to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń