Kruche, kakaowe ciasto i masa przygotowana z serków homogenizowanych, pychotka. Delikatny, wilgotny w środku, nie za słodki. Kto lubi takie ciasta? :)
Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto kruche:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 3/4 kostki masła
* 2 żółtka
* pół szklanki cukru
* 2 płaskie łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
Masa:
* 900 g serka homogenizowanego waniliowego
* pół szklanki cukru
* 2 budynie waniliowe
* pół kostki masła
* 2 białka
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kawałki (1/3 i 2/3). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejsze ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Masa:
Serek homogenizowany przełożyć do miski, wymieszać mikserem z cukrem i budyniem w proszku. Masło roztopić, wystudzone wlać do masy, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasta.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część kakaowego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 170'C piec ciasto około 1 godz. (długość pieczenia zależy od piekarnika, więc tu zalecam po 50 minutach pieczenia w środek ciasta wbić patyczek sprawdzić czy ciasto dobrze wypiekło się w środku).
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszne i proste w wykonaniu. Polecam nawet tym, którzy mają problem z doskonałością w wykonaniu sernika
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńPolecam 🙂
OdpowiedzUsuń