PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM Z SERKIEM MASCARPONE

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi.



Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 400 g pieczarek
* 1 cebula
* 250 g serka mascarpone
* pół szklanki wody
* 3 łyżki masła
* sól, pieprz
* przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Mięso zdjąć z patelni.
Do tego samego masła, na którym piekło się mięso dodać jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. 
Do podsmażonych warzyw wlać wodę, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać serek mascarpone, mieszać rózgą kuchenną do połączenia serka z wodą i warzywami. do sosu dodać bazylię i słodką paprykę, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Do sosu dołożyć mięso i całość dusić około 5 minut.





1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis. Pyszne danie. Kurczak mięciutki, delikatny i nie banalny. Nie raz odwiedzę Pani stronę aby wypróbować kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)