SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE

Lato powoli dobiega ku końcowi, jednak na grilla każda pora jest dobra :) W miniony weekend udało się grillować ze znajomymi, więc przygotowałam karkówkę z przepisu, z którego korzystałam już wiele razy. Można ją upiec na grillu i w piekarniku. Wychodzi krucha, miękka, soczysta i smaczna. Przepis na marynatę jest prosty a smak na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości :)



Składniki:
* około 1 kg karkówki bez kości
* 2 łyżki ostrej musztardy
* 3 łyżki ketchupu pikantnego
* 1/2 szklanki oleju
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki czarnego pieprzu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego oregano (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm.
W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. 
Mięso upiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut (20 minut z jednej i 20 minut z drugiej strony).








3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)