ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM

Czy są tu miłośnicy żołądków drobiowych? Znam dość sporo osób, które ich nie lubi, ale znam też mnóstwo takich, którzy je uwielbiają. Jedną z tych osób jestem ja ;) Uwielbiam je nawet ugotowane tylko w osolonej wodzie, ale lubię też z nimi pokombinować. Tym razem przygotowałam żołądki w aromatycznym, musztardowym sosie, do tego ugotowany ryż, ulubiona surówka i pyszny obiadek gotowy :)



Składniki:
* 400 g żołądków drobiowych
* 1 ząbek czosnku
* 1 mała cebula
* 1 szklanka wody
* 4 łyżki śmietany do zagęszczenia sosu
* 4 łyżki musztardy stołowej (użyłam Orzech)
* łyżka masła
* 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Żołądki oczyścić, umyć, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić na durszlaku. 
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość podlać wodą, dodać żołądki, sól i pieprz, chwilę poddusić. Na końcu dodać musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ponownie wszystko chwilę dusić. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu ciągle mieszając, aby się zagęścił. 





2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)